BWA Galeria Sanocka zaprasza:
Dagmara Jemioła-Hryniewicka
PIĄTY SMAK
wernisaż: 24.11
godzina 18:00
wystawa trwa do 29.12.2023
„Piąty smak” inaczej zwany „umami” został wyodrębniony jako dodatkowy smak, który występuje obok znanych nam już odczuć słodkiego, słonego, gorzkiego czy kwaśnego. Piąty smak natomiast porównywalny jest do smaku rosołu, suszonych ryb, ale również suszonych grzybów czy sosu sojowego. Jednak w swoim odczuciu przede wszystkim nawiązuje do smaku mięsa. Nasza tradycja kulinarna głównie składa się z potraw mięsnych. My ludzie lubujemy się w tym smaku, nie zwracając uwagi na to co też się pod nim kryje. Zamawiając potrawę mięsną, czy przyrządzając ją w domu zderzamy się ze zjawiskiem sformułowanym przez Carol J. Adams jako „nieobecność śmierci”. Można równie dobrze dodać, że jest to „nieobecność cierpienia”, „nieobecność istnienia” czy „nieobecność istoty żywej”. Nie zastanawiamy się bowiem nad tym, że ten kawałek mięsa, dający nam doznania umami, kiedyś należał do kogoś, zanim trafił na nasz talerz. Wystawa pt. „Piąty smak” jest zatem opowieścią o istotach, które kryją się pod tym pojęciem, o cenie jaką muszą zapłacić aby stać się czyimś posiłkiem.