Wczytuje Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • Wydarzenie minęło.

EtnoWakacje „Smaki pogranicza”

19 lipca 2021, 10:00 - 13:00

|Powtarzające się wydarzenie (Zobacz wszystkie)
Co dzień aż do 23 lipca 2021

19 lipca br. Miejska Biblioteka Publiczna w Sanoku rozpoczyna realizację projektu EtnoWakacje „Smaki pogranicza” dofinansowanego ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska 2021.

Projekt adresowany jest do dzieci i rodziców zainteresowanych kulturą materialną i niematerialną naszego regionu, chcących poznawać i kultywować tradycje lokalne. W ciągu pięciu dni odbędzie się cykl warsztatów i lekcji muzealnych prowadzonych przez specjalistów z Muzeum Budownictwa Ludowego oraz osoby czynnie związane z tradycjami kulinarnymi pogranicza. Tematem spotkań będą grupy etnograficzne zamieszkujące nasze tereny: począwszy od cech charakterystycznych budownictwa, sprzętów i narzędzi codziennego użytku, poprzez życie codzienne, uprawę i hodowlę, a skończywszy na produktach, z których przygotowywano tradycyjne potrawy. Na podsumowanie każdego dnia planowane są warsztaty, podczas których uczestnicy przygotują potrawę omawianej grupy etnograficznej.

 

W programie:

 

  • Nalewajki jak z bajki–w zabytkowej chałupie uczestnicy poznają tajniki kuchni Dolinian, po części teoretycznej będą wypiekać placuszki na piecu. Warsztaty poprowadzi Katarzyna Wojtal-Krowiak pracująca w Dziale Kultury Ludowej MBL w Sanoku.
  • Przy szabasowych świecach– spotkanie w formie wykładu w domach żydowskich z Ustrzyk Dolnych i Jaćmierza poprowadzi Marcin Krowiak – historyk, doktorant Instytutu Historii UR, pracownik MBL w Sanoku -opowie o sekretach kuchni żydowskiej. Na zakończenie w działającej piekarni Aleksandra Wolanina uczestnicy przygotują i upieką chałkę.
  • Proziaki- podkarpackie smaki – Marcin Krowiak przedstawi grupę etnograficzną Pogórzan, następnie pod kierunkiem Aleksandra Wolanina uczestnicy upieką proziaki.
  • Bieszczadzkie hreczanyki– nazwa kotlecików z kaszy gryczanej pochodzi od słowa hreczka, czyli gryka. Zajęcia odbędą się w chyży bojkowskiej, warsztaty kulinarne poprowadzi Gabriela Zajonc – właścicielka Gospody pod Białą Górą.
  • Łemkowskie fuczki – placki z kiszonej kapusty, danie tradycyjne dawnej kuchni łemkowskiej. Spotkanie w chyży łemkowskiej poprowadzi Katarzyna Wojtal-Krowiak, warsztaty kulinarne – Gabriela Zajonc.
  • Książka kucharska mojej babci – prezentacja multimedialna ukazująca rys historyczny regionalnej książki kucharskiejod XIX wieku.Prowadzenie: Izabella Dmitrzak-Skowrońska pracownik Działu Informacyjno-Bibliograficznego w MBP w Sanoku, redaktor Sanockiej Biblioteki Cyfrowej, współautor pozycji wydawniczych Sanok i Okolice, Ziemia Sanocka, Bieszczady.

 

Na zakończenie projektu 23 lipca br. o godz. 18.00 zapraszamy do Zielonej Czytelni MBP na koncert zespołu Wernyhora. Zespół w składzie: Daria Kosiek (śpiew), Anna Oklejewicz (vielle, viola da gamba), Maciej Harna (aranżacja, lira korbowa) wykonuje utwory nawiązujące do muzyki tradycyjnej pogranicza polsko-ukraińskiego. W grudniu 2020 roku Wernyhora otrzymała I nagrodę oraz Nagrodę Publiczności na XXX Mikołajkach Folkowych, artyści zostali też laureatami pierwszej nagrody Konkursu Muzyki Folkowej “Nowa Tradycja” 2021 oraz nagrody specjalnej Programu 2 Polskiego Radia. Wokalistka Daria Kosiek otrzymała dodatkowo Nagrodę specjalną im. Czesława Niemena.

W związku z ograniczoną liczbą miejsc, na warsztaty kulinarne obowiązują zapisy w Strefie dla Dzieci i Młodzieży MBP w Sanoku, tel. 13 46 45 750 w. 34 lub osobiście: ul. Lenartowicza 2, II piętro.

 

Szczegóły

Dzień:
19 lipca 2021
Godzina:
10:00 - 13:00
Event Categories:
,
Strona:
https://biblioteka.sanok.pl/

Organizator

Nazwa
Miejska Biblioteka Publiczna im. Grzegorza z Sanoka
Telefon:
13 464 57 50
Email:
Strona:
www.biblioteka.sanok.pl

Miejsce

Nazwa
Skansen